Skip to content

Dansk whisky

Dansk whisky er kommet for at blive.

De sidste mange år er kvaliteten blevet bedre og bedre og mange danske whisky´s er på radaren hos samlere og entusiaster.

Herunder har vi udvalgt 2 stk. som vi synes er værd at smage på.

Vi gør opmærksom på at der er stærkt begrænset mængde og først til mølle princippet gælder.

Stauning Rye Whisky

Stauning Rye er en Straight Rye Whisky. Som altid med gulv maltet rug og byg.

Destilleret på små kobber potstills. Opvarmet via åben ild (som i de gode gamle dage).

Whiskyen har lagret på nye amerikanske hvid-eg fade. Det har givet masser af farve og smag fra fadet – en fyldig Whisky.

Den er varm, venlig og frisk på samme tid, krydret, fed, fyldig og virker betydeligt ældre end alderen antyder. Man fornemmer tydeligt rugen og genkender duften af friskbagt rugbrød.

Stauning Rye indeholder 70% maltet rug og 30% maltet byg. Det gør den noget helt særligt i whiskyverdenen. Rug er vanskelig at håndtere og endnu vanskeligere når den er maltet. Derfor er det ikke almindeligt at malte rug ude i verden. Hos Stauning benytter vi os af egne opfindelser hvilket gør at vi kan håndtere maltning af Rug. Det vi er sikre på at du vil være i stand til at smage i det færdige produkt. Alt kornet er fra lokale marker – de marker der omgiver Stauning.

Thy Whisky no. 9 Bøg 50,8%

Bag Thy Whisky står to generationer af familien på Gyryp – en økologisk gård i Thy. Deres whisky er lavet på kornet fra egne marker i og omkring Nationalpark Thy.

På gården dyrkes kornet, den maltes brygges og gæres og lagres i den gamle hestestald på gården. Fadene er fortrinsvis first fill ex-bourbon fade og tidligere oloroso- og PX-sherryfade.

Det første Thy Whisky blev lagt på tønderne 2010. Målet er at få smagen og karakteren af den maltede byg ind i whiskyen. Det er eget korn der arbejdes med, og derfor starter arbejdet allerede ude i marken. Udgangspunktet er råvaren. Det gør, at de har mulighed for at arbejde med andre typer kornsorter – nye og gamle – som ellers er vanskelige at finde frem til.

Thy Whisky No. 9 er fremstillet af Propino-byg dyrket økologisk på Gyrups marker. Sammen med kombinationen af bøgerøg og gamle oloroso sherry fade. Danner dette rammen om årets første aftapning fra Thy Whisky. Whiskyen har efter 4 år på fad ramt en fin balance mellem vinøse sherry noter og den søde, fyldige røg, som komplimenterer hinanden rigtig godt. Thy Whisky No. 9 – Bøg opleves i tre bølger. Først røgens og maltens sødme, dernæst egetræets dybde og kompleksitet og til sidst den tørre oloroso sherry, som tørrer tungen og efterlader en lang og behagelig eftersmag.

Som altid er den lavet af eget korn fra gården Gyrup i Thy, og den er fremstillet sammen med gode venner tilbage i 2014. Dyrket på Gyrup, maltet hos Mälzerei Steinbach, brygget på Thisted Bryghus, destilleret hos Nordisk Brænderi og så ellers lagret i den gamle hestestald på gården indtil den blev tappet i Januar 2019. Her blev det til 741 flasker af 50 cl.